Turunç Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır? HATAY

Turunç, narenciye ailesine ait bir meyvedir ve reçel yapımında oldukça popüler bir malzemedir. Turunç Reçeli, tatlı ve ekşi lezzeti ile Türk mutfağının vazgeçilmez reçellerinden biridir. Turunç Reçeli, genellikle kahvaltıda veya atıştırmalık olarak tüketilir ve hafif bir aroma ve harika bir kıvamla servis edilir. Bu makalede, Turunç Reçeli yapımı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

Turunç Reçeli'nin Tarihçesi

Turunç Reçeli, Türk mutfağında yıllardır popüler bir reçel çeşidi olarak bilinmektedir. Narenciye ailesine ait turunç, Asya kökenlidir ve M.Ö 3000 yılına kadar Çin'de yetiştirildiği düşünülmektedir. Turunç, daha sonra Hindistan ve Orta Doğu'ya yayıldı ve burada çeşitli tıbbi amaçlar için kullanılmaya başlandı.

 

Turunç Reçeli yapımı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaygın hale geldi. Osmanlı mutfağında, Turunç Reçeli aynı zamanda kabuklarından yapılan kolonya, parfüm ve sabunlar için de kullanılıyordu. Turunç Reçeli, zengin bir tat ve aromaya sahip olduğu için, Osmanlı sofralarında da oldukça popüler bir tatlı olarak biliniyordu.

 

Turunç Reçeli'nin Faydaları

Turunç Reçeli yapımı sırasında, turunç kabukları da kullanıldığından, Turunç Reçeli sağlık açısından oldukça faydalıdır. Turunç kabukları, C vitamini, lif, potasyum ve flavonoidler açısından zengindir. Ayrıca, turunç kabukları, antioksidanlar açısından da oldukça zengin bir kaynak olarak bilinir.

 

Turunç Reçeli, özellikle soğuk algınlığına ve grip gibi enfeksiyonlara karşı savunma sistemini güçlendiren C vitamini açısından oldukça zengin bir kaynak olarak bilinmektedir. Ayrıca, turunç kabuklarındaki flavonoidler, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve kalp sağlığını korumak için faydalıdır.



Turunç Reçeli tarifi ararken sayfama geldiniz, sizlere Yeşil ve mavinin buluştuğu cennet köşesi Hatay’dan selamlar öncelikle, Turunç Reçeli nasıl yapılır ? sorusunun cevabını sizler için özenle hazırlandık. En özel misafirlerinize ikram edebileceğiniz Turunç Reçeli tarifini bizimle yaparak öğreneceksiniz, diğer Hatay Yemek Tariflerini de sitemizden bulabilirsiniz.Turunç Reçeli Hatay’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir.


Turunç Reçeli Malzemeleri:

10 adet Turunç Meyvesi

1 Kg Şeker

Çeyrek Limon

 

Turunç Reçeli Yapılışı :

Turunçları yıkayıp rendenin ince tarafından kabukların turuncu kısmını hafifçe rendeleyin.  (Çok derin rendelenmeyecek)

Portakal soyar gibi kabuğa kesikler atıp kabuklarını dilim dilim soyun.

Kabukların iç kısmındaki beyaz yerlerin kabarık kısmını alın. Çok derin değil. Hafifçe alınacak.

Kabukları tek tek rulo şeklinde sıkıca sarın ve yorgan iğnesiyle, yorgan ipine geçirin.

Bütün kabukları bu şekilde ipe dizin. Dizerken arada boşluk kalmamasına dikkat edin. Yoksa pişerken şekilleri bozulur. İplerin uçlarını sıkıca bağlayın.

Tencereye yarıya kadar su koyup kaynatın. İpe dizdiğiniz turunç kabuklarını suya atıp 6-7 dakika kadar haşlayın.

Suyunu döküp hemen üzerine soğuk su doldurun.

Günde 2-3 kez suyunu soğuk su ile değiştirerek kabukların tatlanmasını sağlayın. 2. gün kabuklardan birinin tadına bakın. Acılığı tamamen gitmişse reçel yapmaya hazır konuma gelmiştir. Benim turunç kabukları 2. gün tatlandı. (Sadece ilk seferde kaynatılacak. Daha sonraki işlemler hep soğuk suyla yapılacak)

Tatlanan kabukları sudan çıkarıp pamuklu bir bezin üzerine serin. 3 saat kadar bekletin ki, suyu süzülsün.

Tencereye şeker ve sıcak suyu koyun. Ocağın altını yakın ve şeker eriyene kadar karıştırın.

Su kaynamaya başladıktan hemen sonra kabukları ipiyle beraber suya atın ve kısık ateşte ara sıra karıştırarak 1 saat boyunca pişirin.

Ben en büyük ocakta, kısık ateşte pişirdim. Ara sıra üstte kalan kabukların şekere temas etmesi için bastırdım.

Ocaktan almadan evvel turunç suyunu ekleyin. 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Hafif ılınınca kavanoza yerleştirin.

Mümkünse buzdolabında saklayın.

Afiyet şifa olsun.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad