Hatay Mutfağında Kışa Hazırlık

Hatay Mutfağında Kışa Hazırlık


Hatay tarımsal ve hayvansal üretimin kolaylıkla yapıldığı bir  bölgedir. Ancak yine de bazı ürünler çeşitli işlemlerden geçirilerek kış için hazırlanmaktadır.

Keçi tuzlu yoğurdu ve keçi peynirleri bunlardandır. Hemen hemen her mevsim her türlü sebze ve meyveyi bulmak mümkündür. Ancak yine de kışa bazı geleneksel hazırlıklar yapılmaktadır.
Özellikle patlıcan, kırmızı biber, bamya, kabak kurutulup
kış için saklanır. Kırmızı biberin kurumuş haline baş biber
denilmektedir. Kuru sebzelerin dizildiği her diziye ise kıleyde denilir.

Zeytinyağlı veya etli yaprak sarması bu mutfağın vazgeçilmez yemeklerindendir.Salamura yaprak bazen sarma içinin yanında marul gibi de kullanılır.

Hatay’ın tarımsal üretiminde     zeytin oldukça önemlidir. Bolca
üretimi yapılan zeytin tatlandırılarak saklanır. Zeytinin tatlandırılmasında iki farklı yöntem uygulanmaktadır. 


      Birincisi zeytinin kırılmadan kostikli su ile tatlandırıldığı yöntemdir. Diğeri ise kırma zeytinin ayar tuzunda tatlandırılması yöntemidir.


Hatay mutfağında bakla içinden yapılan meze oldukça önemlidir. Bundan dolayı olgunlaşmış bakla içi kurutularak saklanır. Dövüldükten sonra tahin ve zeytinyağı ile birleştirilerek günün her öğününde tüketilen bakla ezmesi elde edilir.

Firik, tek başına pilav (aş) olarak tüketilmesinin yanında, bazı dolmaların içinde de kullanılır.

Tuzda tavuğun yanında da firik ikram edilebilir.

Kışa hazırlanan yiyeceklerden birisi de kış için hazırlanan turşulardır. Salatalığa benzeyen ama daha koyu ve dışı hafif tırtıklı olan sebzeye KİTTE denilmektedir ve kışın bolca tüketilmektedir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad