Hatay Mutfağında Kışa Hazırlık
Hatay tarımsal ve hayvansal üretimin kolaylıkla yapıldığı bir bölgedir. Ancak yine de bazı ürünler çeşitli
işlemlerden geçirilerek kış için hazırlanmaktadır.
Keçi tuzlu yoğurdu ve keçi peynirleri bunlardandır. Hemen hemen her mevsim
her türlü sebze ve meyveyi bulmak mümkündür. Ancak yine de kışa bazı geleneksel
hazırlıklar yapılmaktadır.
Özellikle patlıcan, kırmızı biber, bamya, kabak kurutulup
kış için saklanır. Kırmızı
biberin kurumuş haline baş biber
denilmektedir. Kuru
sebzelerin dizildiği her diziye ise kıleyde denilir.
Zeytinyağlı veya etli yaprak sarması bu mutfağın vazgeçilmez
yemeklerindendir.Salamura yaprak bazen sarma içinin yanında marul gibi de
kullanılır.
Hatay’ın tarımsal üretiminde zeytin oldukça önemlidir. Bolca
üretimi yapılan zeytin
tatlandırılarak saklanır. Zeytinin tatlandırılmasında iki farklı yöntem uygulanmaktadır.
Hatay mutfağında bakla içinden yapılan meze oldukça önemlidir. Bundan
dolayı olgunlaşmış bakla içi kurutularak saklanır. Dövüldükten sonra tahin ve
zeytinyağı ile birleştirilerek günün her öğününde tüketilen bakla ezmesi elde
edilir.
Tuzda tavuğun yanında da firik ikram edilebilir.
Kışa hazırlanan yiyeceklerden birisi de kış için hazırlanan turşulardır.
Salatalığa benzeyen ama daha koyu ve dışı hafif tırtıklı olan sebzeye KİTTE
denilmektedir ve kışın bolca tüketilmektedir.