Haylan kabağı nasıl yapılır, bu
kabaklar uzun süre ortalarda görünmez, Ağustos ayında çıkar Eylül ayı sonuna
kadar arz-ı endam eder.
Haylan Kabağı Malzeme Listesi
1 kg orta yağlı koyun kıyması
3 kg haylan kabağı
2 su bardağı pirinç
1 adet büyük soğan
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
göz kararı tuz, karabiber
2 adet limon suyu
3 kg haylan kabağı
2 su bardağı pirinç
1 adet büyük soğan
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
göz kararı tuz, karabiber
2 adet limon suyu
(5-6 Kişilik - 3
saat)
Haylan Kabağı Yapılışı
Adım 1
Kabakların büyükleri iki ya da
üç parçaya bölünür. Oyulur; kabukları kazınır ve su dolu bir kabın içine konur.
Adım 2
Bu arada dolmanın diğer
malzemeleri hazırlanır. Sudan çıkarılan kabaklar tuz ve karabiber karışımı ile
ovulur
Adım 3
Pirinç, kıyma, ufak doğranmış
soğan, salça, karabiber hep beraber karıştırılır, kabakların içine doldurulur.
Doldurulurken iki parmak eksik olmasına dikkat edilmelidir.
Adım 4
Kabakların ağzı ya kapaklarla
kapatılır, ya da birbirine kapak olacak şekilde dizilir. Üzerine dolma taşı
veya ağırlık konur. Biraz su ve tuz eklenir, pişirilir.
Adım 5
Dolma pişince limon suyu
eklenir, yaklaşık 15 dakika sonra ocaktan indirilir.
Haylan Kabağı Püf Noktası
Arzu edilirse sarımsakta
konulabilir. Tarif için yaklaşık ½ baş sarımsak yeterlidir. Arzu edilirse
dolmanın harcına 2-3 domates konulabilir ve o zaman salça miktarı biraz
azaltılmalıdır.