Müşebbek Tatlısı Nasıl Yapılır? Züngül Tatlısı Tarifi
Güneydoğu bölgesinde birçok evde yapılabilen bir
tatlıdan bahsedicem bu yazımda.
Züngül, şaşırdınız değil mi, Züngül nedir diye
sorduğunuzu duyar gibiyim, Züngül Hatay’da Müşebbek
tatlısına verilen isimdir, yani halka tatlısı da diyen var, çok özür
dileyerek kerhane tatlısı diyenlerde var.
Bu yazımda sizlere hangi ismini kullanırsınız
bilmiyorum ama ben bir Hataylı olarak Züngül
Tatlısı diyeceğim, yazımda da sizlere Züngül Tatlısının tarifini vericem.
İskenderun’da üst geçit vardı, onun biraz gerisinde
bir tatlıcı vardı ordan alır ve yerdik, adam çok güzel yapıyordu, umarım halen
duruyordur, buradan tüm tatlıcı kardeşlerime selamlar.
ZÜNGÜL (MÜŞEBBEK) TATLISI MALZEMELERİ
- 500gr un
- 2 çay kaşığı kuru maya
- yarım litre mısırözü yağı
- Müşebbek şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
ZÜNGÜL (MÜŞEBBEK) TATLISI YAPILIŞI
500 gr unu derin bir kaba alıp içine mayamızı da katıp
bir miktar su ekleyip çırpılır ( hamurumuzun boza kıvamında olmasına dikkat
ediyoruz) üzerine bir örtü kapatarak yaklaşık 30 dk.beklemeye alınır
şerbet için
önce su ardından şekeride içine katıp şeker eriyinceye kadar kısık
ateşte karıştırılır ardından bikaç damla limon suyunu kaynamaya başlayan
şerbetimize ekliyoruz 30dk kısık ateşte kaynatıp özleşmesini bekliyoruz
özleştikten sonra altını kapatıyoruz.
orta boy tavamıza yağımızı ekleyip kaynattıktan sonra
krema pompasına koyduğumuz hamurumuzu (iki ucu birleşicek şekilde) daire
şeklinde yağın içine bırakıyoruz ortalama 5 7dk kızarttıktan sonra
müşebbeklerimizi yağdan çıkarıp şerbetimizin içine bırakıyoruz şerbetin içinde
5 dk kadar bırakmak yeterlidir müşebbek tatlımız servise hazırdır afiyetle
yemeniz dileğiyle..
Maalesef bizde kerhane tatlısı diyoruz
YanıtlaSil