Hatay'ın yöresel
lezzetlerinden Tuzda Tavuk Tarifi,
bu yazımda sizlere anlatmaya çalışacağım, umarım beğenirsiniz...
Tuzda Tavuk Yapımı Hatay'da özellikle misafir sofralarında tüketilen yemeklerdendir, en ağır misafirler
için yapılır ve ikram edilir.
Tuzda Tavuk için sorulan çok sorudan biride bu kadar
tuzun içinde pişince çok tuzlu olmuyor mu ? emin olun yemek piştikten sonra
üzerine tuz ekleyerek yiyeceksiniz.
Hatay Yemekleri Sofrasının baş tacı Tuzda Tavuk Tarifi
için malzemelerimiz neredeyse tüm evlerde bulunan malzemeler, ölçülerimizde
yine öyle hassas teraziye gerek yok, göz kararı bizim zamanımızda her şey gönül
güzelliğiyle olur...
Şimdiden afiyet olsun...
Tuzda Tavuk tarifi |
Tavsiye yazı:
TUZDA TAVUK MALZEMELERİ
1 adet bütün tavuk
2 kg kaya tuzu
2 adet yumurta akı
1 adet büyük boy patates
Yeteri miktarda su
TUZDA TAVUK YAPILIŞI
Önce tavuğu ocakta kısa süreli ateşe tutarak ince tüylerini temizleyin ve güzelce yıkayın. Tavuğun içine dörde böldüğünüz kabukları soyulmuş patatesleri, isterseniz biber ve domateste ekleyebilirsiniz, hatta isterseniz iç pilav hazırlayıp doldurabilirsiniz. İç pilav yanında süper oluyor.
Tavsiye yazı:Kağıt kebabı kolay tarif-Hatay
TUZDA TAVUĞUN TUZUNUN HAZIRLANMASI.
Tuzu genişce bir tepsiye
dökün, üzerine yumurta akı ve yeterince su ilavesi ile hamur haline getirin.
Öyle çok fazla su değil hanımlar hafif nemlendirecek kadar, abartmayın
lütfen.Tuz karışımına kimileri kekik, nane ekleyerek değişik bir karışım
yapıyorlar, güzel olduğunu söylüyorlar, ama ben denemediğim için
önermiyorum.
Sonra fırın tepsisinin
dibine 1 cm kadar kalınlıkta tuz hamurunu yayın ve üzerine tavuğu oturtun.
Tavuğunuzu tuzda tavuğa
hazırlayın ama, mesela içerisini doldurduğunuz tavuğun iç kısmının açılmaması
için kürdanla tutturarak kapatın, yine tavuğun bud ve kanatlarını kürdanla
sabitleyin lütfen.
TUZDA TAVUK NASIL PİŞİRİLİR ?
Tuzda tavuğun
pişirilmesi de kolaydır aslında bizim için, çünkü biz Hatay'da mahalle fırına
göndeririz, onlar pişince çıkarırlar, bize de yemek düşer .
Ama bizim mahalle fırını
Tuzda Tavuk Pişirmesini bilmiyor
diyorsanız, kolay fırıncınıza ateşin
harlı olmadığı alanda, 2-3 saat kadar pişirmesini söyleyin, nar gibi
kızaracaktır.
Şayet Tuzda Tavuk evdeki fırında
pişireceksiniz
Kalan tuzla da tavuğun
hiçbir tarafı hava alamayacak şekilde kaplayın. 200 C’ ye ayarlı fırında 2
saat, tuz iyice kızarana kadar pişirin.
Sunumu için muhteşem bir
fikrim var tavuğunuz tuzda gömülü iken üzerine biraz alkol döküp, çakmakla
yakarak alevler eşliğinde yukarıdaki resimdeki gibi servise getirebilirsiniz,
alkol yoksa kolonyağı da kullanabilirsiniz, hafif ama, bu şekilde sunumla
misafirlerinize eşsiz bir servis yapacaksınız.
Geldik yeme kısmına
tavuğun üzerinde tuz tabakasını sert bir cisimle kırın ve tuzları temizleyin.
Tavuğu parçalayarak servis edin.
Afiyet olsun, yaptınız
başarılı oldu, iletişim bölümündeki adrese tavuğun yanında, sağında solunda
çekilmiş fotoğrafınızı gönderirseniz burada yayınlayabilirim.
Yazılarımız sürekli olarak güncellenmektedir.
Bunu kırıkhan da mi çok yapıyorlardı
YanıtlaSilHatay'da çok yerde yapılır, Kırıkhan'da göl kenarında yiyebilirsiniz
SilAfiyet olsun efendim, sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler...
Hatay'da nerdeyse her evde yapılır, tarifimizle sizde yapabilirsiniz
YanıtlaSilGüzel ve basit tarif teşekkürler
YanıtlaSil