Tuzda Tavuk tarifi, Nasil Yapilir ?

Hatay'ın yöresel lezzetlerinden Tuzda Tavuk Tarifi, bu yazımda sizlere anlatmaya çalışacağım, umarım beğenirsiniz...

Tuzda Tavuk Yapımı Hatay'da özellikle misafir sofralarında  tüketilen yemeklerdendir, en ağır misafirler için yapılır ve ikram edilir.

Tuzda Tavuk için sorulan çok sorudan biride bu kadar tuzun içinde pişince çok tuzlu olmuyor mu ? emin olun yemek piştikten sonra üzerine tuz ekleyerek yiyeceksiniz.

Hatay Yemekleri Sofrasının baş tacı Tuzda Tavuk Tarifi için malzemelerimiz neredeyse tüm evlerde bulunan malzemeler, ölçülerimizde yine öyle hassas teraziye gerek yok, göz kararı bizim zamanımızda her şey gönül güzelliğiyle olur...

Şimdiden afiyet olsun...


Tuzda Tavuk tarifi



TUZDA TAVUK MALZEMELERİ

1 adet bütün tavuk

2 kg kaya tuzu

2 adet yumurta akı

1 adet büyük boy patates

Yeteri miktarda su


TUZDA TAVUK YAPILIŞI

Önce tavuğu ocakta kısa süreli ateşe tutarak ince tüylerini temizleyin ve güzelce yıkayın. Tavuğun içine dörde böldüğünüz kabukları soyulmuş patatesleri, isterseniz  biber ve domateste ekleyebilirsiniz, hatta isterseniz iç pilav hazırlayıp doldurabilirsiniz. İç pilav yanında süper oluyor. 

Tavsiye yazı:Kağıt kebabı kolay tarif-Hatay 


TUZDA TAVUĞUN TUZUNUN HAZIRLANMASI.

Tuzu genişce bir tepsiye dökün, üzerine yumurta akı ve yeterince su ilavesi ile hamur haline getirin. Öyle çok fazla su değil hanımlar hafif nemlendirecek kadar, abartmayın lütfen.Tuz karışımına kimileri kekik, nane ekleyerek değişik bir karışım yapıyorlar, güzel olduğunu söylüyorlar, ama ben denemediğim için önermiyorum. 

Sonra fırın tepsisinin dibine 1 cm kadar kalınlıkta tuz hamurunu yayın ve üzerine tavuğu oturtun.

Tavuğunuzu tuzda tavuğa hazırlayın ama, mesela içerisini doldurduğunuz tavuğun iç kısmının açılmaması için kürdanla tutturarak kapatın, yine tavuğun bud ve kanatlarını kürdanla sabitleyin lütfen. 

TUZDA TAVUK NASIL PİŞİRİLİR ?

Tuzda tavuğun pişirilmesi de kolaydır aslında bizim için, çünkü biz Hatay'da mahalle fırına göndeririz, onlar pişince çıkarırlar, bize de yemek düşer .

Ama bizim mahalle fırını Tuzda Tavuk Pişirmesini bilmiyor diyorsanız, kolay fırıncınıza  ateşin harlı olmadığı alanda, 2-3 saat kadar pişirmesini söyleyin, nar gibi kızaracaktır.

Şayet Tuzda Tavuk evdeki fırında pişireceksiniz

Kalan tuzla da tavuğun hiçbir tarafı hava alamayacak şekilde kaplayın. 200 C’ ye ayarlı fırında 2 saat, tuz iyice kızarana kadar pişirin.

Sunumu için muhteşem bir fikrim var tavuğunuz tuzda gömülü iken üzerine biraz alkol döküp, çakmakla yakarak alevler eşliğinde yukarıdaki resimdeki gibi servise getirebilirsiniz, alkol yoksa kolonyağı da kullanabilirsiniz, hafif ama, bu şekilde sunumla misafirlerinize eşsiz bir servis yapacaksınız.

Geldik yeme kısmına tavuğun üzerinde tuz tabakasını sert bir cisimle kırın ve tuzları temizleyin. Tavuğu parçalayarak servis edin.

Afiyet olsun, yaptınız başarılı oldu, iletişim bölümündeki adrese tavuğun yanında, sağında solunda çekilmiş fotoğrafınızı gönderirseniz burada yayınlayabilirim.

Yazılarımız sürekli olarak güncellenmektedir.

Yorum Gönder

4 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Bunu kırıkhan da mi çok yapıyorlardı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatay'da çok yerde yapılır, Kırıkhan'da göl kenarında yiyebilirsiniz
      Afiyet olsun efendim, sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler...

      Sil
  2. Hatay'da nerdeyse her evde yapılır, tarifimizle sizde yapabilirsiniz

    YanıtlaSil
  3. Güzel ve basit tarif teşekkürler

    YanıtlaSil

Below Post Ad