Ev Yapımı İncir Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır?

İncirin ana vatanı Akdeniz ve Asya'dır. Ülkemizde en çok Aydın'da üretimi yapılan incir, magnezyum ve kalsiyum deposu olarak bilinir. Kemik gelişimine ve sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Uzun süre tokluk hissi verdiği için diyet listelerinde de ilk sıralarda tercih edilir. Özellikle tatlı tariflerinde yer verilen bu meyve, reçel yapımında da kullanılır. Malzemeleriniz hazırsa, püf noktalarıyla ev yapımı taze incir reçeli nasıl yapılır gelin birlikte görelim:



Ev Yapımı İncir Reçeli İçin Malzemeler :

25 adet (500 gr) kabuğu ile yeşil incir (Olmamış incir)500 gr toz şeker500 ml su6 damla limon suyu10 diş karanfil

Ev Yapımı İncir Reçeli Nasıl Yapılır? 

Ev yapımı incir reçeli yapımı için; 25 adet olmamış yeşil inciri güzelce yıkayın. Ardından incirlerin sap kısmını dikkatli bir şekilde kesin. Kesmenizdeki amaç incirlerin içinin şerbetini rahat almasını sağlamak içindir. İncirlerin baş kısmını da bıçağın ucuyla çıkartın. Ardından hafifçe oyup delik açın. 

Daha sonra incirleri tencere içine koyun. Üzerlerine su koyup, kaynamaya bırakın. İncirler sünger gibi hafif olduklarından suyun yüzeyine çıkacaktır. Bu yüzden ara ara kevgir yardımı ile incirleri suyun içine batırın. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika kadar haşlayın. Daha sonra suyunu süzüp, tekrar su koyun. Bu işlemi 3 kere tekrarlayın. 

Haşladığınız incirlerin suyunu süzüp, soğuk su içine alın. Çok sıcak olduklarından dolayı soğuk suyu ılıtırlar, bu yüzden tekrardan suyunu değiştirmek gerekir. Daha sonra soğuyan incirleri tek tek avuç içinde suyunu hafifçe sıkın. Bu arada incirlerin şeklini bozarım diye endişelenmeyin. Şerbet içerisinde düzeleceklerdir. 

Diğer taraftan başka bir tencere içine 500 gr toz şeker, 500 ml su ve 10 diş karanfil koyun. Karıştırarak, 15 dakika kaynatın. Kaynayan şerbetin içine 6 damla limon suyu ve incirleri ekleyin. İncir reçelini orta ateş üzerinde koyu bir kıvam alana kadar kaynatın. Ara ara sürekli karıştırın. Yaklaşık 30 dakika kadar kaynatın. Bu arada incirler tekrar şişmiş olacak. 

Reçelin kıvamını anlamak için bir kaşık kadarını bir tabağa alıp, buzdolabına koyun. Buzdolabında 1 dk bekletin. Çıkardığınızda koyu bir kıvama ulaşmış ise reçel olmuş demektir. Eğer çok sulu ise biraz daha kaynatmaya devam edin.

Reçelin kıvamı istenilen koyuluğa geldi ise (ne çok sulu ne de çok koyu olmalı) ocaktan alın. Unutmayın ki reçel soğudukça koyulaşacaktır. 

Hazırladığınız ev yapımı incir reçelini sıcak olarak cam şişe içlerine koyun. Şişelerin kapaklarını sıkıca kapatıp, hemen ters çevirin. Bu şekilde soğuyana kadar bekletin. Ev yapımı incir reçelini uzun bir süre bu şekilde saklayabilirsiniz. Eğer hemen tüketecekseniz bu işlemi yapmanıza gerek yok. 

İncir Reçeli Yapmanın Püf Noktaları

İncirlerin toplanma zamanı çok önemlidir. En doğru zaman haziran ayının başlarıdır. 

İncir reçelinin şerbetini daha iyi alabilmesi için sap ve baş kısımlarını kesip, baş kısmını hafifçe delmeniz gerekmektedir. 

İncir reçeli kıvam olarak hafif sert bir reçel olması gerektiği için, haşladıktan sonra gevşeyip, yumuşamaması için hemen soğuk suya tutmanız gerekir. 

İncir reçelinin acısını almak için, 3-4 kere kaynatıp suyunu süzmeniz önemlidir. 

İncir Reçeli Nasıl Bir Reçeldir?

İncir reçeli en özel ve güzel reçel tariflerinden biridir. Yapanın tadı damağında kalır. Hafif sert kıvamı ile kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olur. Kıvam olarak ceviz reçeline biraz yakındır. 

Ev Yapımı İncir Reçeli Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 55 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 15 dakikası hazırlık, 40 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler orta boy kavanoz ev yapımı incir reçeli içindir.


Bu yazı hatayyemektariflerim grubunca yazılmıştır...

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad