Yöresel Hatay Yemekleri ülkemizde yaygın ve çok sevilir, Zaten tat olarak da yörenin kültür, adet, gelenek ve göreneklerini de yansıttığından Hatay Yemekleri ismi ile anılmaktadır.
Hatay
mutfağından yayılan Belen Tava,
kuzu eti, biber, soğan ve tereyağı ile hazırlanır. İsmini Hatay'ın Belen İlçesinden alan bu yemek, doğru
adımlar uygulandığında oldukça lezzetli bir hale geliyor.
Belen
tava yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar
ise etin doğru seçilmesi ve pişirme işlemi için döküm tava kullanılmasından
geçiyor. Ancak döküm tavanız yoksa normal tava da kullanabilirsiniz.
Belen, özellikle İskenderun'un sıcaklarından
bir nebze olsa da serinlemek için yazlıkların olduğu yüksek, yeşillikler
içerisinde serin bir kenttir, suyu muhteşemdir, suyunun güzelliği lezzete de
yansımıştır.
Belen
Tava bunların başındadır, meralarda yayılan hayvanların, yine
usta ellerde şekillenmesiyle oluşan Belen Tava sunumunda ise; üstüne Belen'in muhteşem berrak buz gibi
suyuyla yapılan ayran…
Pilav ve salata eşliğinde sunulan nefis belen tava tarifi için detaylara
geçebiliriz.
Belen
Tava Tarifi İçin Malzemeler
400 gram kuzu eti
1 adet soğan (doğranmış)
1 adet kapya biber
1 adet yeşil biber
100 gram tereyağı (eritilmiş)
4 diş sarımsak
1 adet doğranmış domates
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
Belen
Tava Nasıl Yapılır?
Öncelikle biber, soğan, domates gibi
tarifteki tüm sebzeleri doğrayın ve bir kabın içerisinde karıştırın.
Doğradığınız sebzeleri döküm tavanın
tabanına yayın.
İri bir halde doğranmış kuzu etini
sebzelerin üzerine ekleyin. Sebzeler görünmeyecek şekilde yerleştirin.
Bir tavada tereyağını eritin. Eriyen yağı
etin üzerinde gezdirin.
Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında
yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
Hazırladığınız belen tavayı, pirinç pilavı
ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Belen
Tava Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Tarifte taze et kullanmaya özen gösterin.
Eti alırken iri parçalar halinde doğratın.
Mümkünse döküm tava kullanın. Böylece
yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.
İsteğe göre tereyağı miktarını
azaltabilirsiniz.
Yanında tabiiki tırnak pide olmazsa olmazımızdır