Belen Tava Tarifi, Nasıl Yapılır? (İskenderun, Antakya, Hatay)


Yöresel Hatay Yemekleri ülkemizde yaygın ve çok sevilir, Zaten tat olarak da yörenin kültür, adet, gelenek ve göreneklerini de yansıttığından Hatay Yemekleri ismi ile anılmaktadır.

Hatay mutfağından yayılan Belen Tava, kuzu eti, biber, soğan ve tereyağı ile hazırlanır. İsmini Hatay'ın Belen İlçesinden alan bu yemek, doğru adımlar uygulandığında oldukça lezzetli bir hale geliyor.

Belen tava yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar ise etin doğru seçilmesi ve pişirme işlemi için döküm tava kullanılmasından geçiyor. Ancak döküm tavanız yoksa normal tava da kullanabilirsiniz.

Belen, özellikle İskenderun'un sıcaklarından bir nebze olsa da serinlemek için yazlıkların olduğu yüksek, yeşillikler içerisinde serin bir kenttir, suyu muhteşemdir, suyunun güzelliği lezzete de yansımıştır.

Belen Tava bunların başındadır, meralarda yayılan hayvanların, yine usta ellerde şekillenmesiyle oluşan Belen Tava sunumunda ise;  üstüne Belen'in muhteşem berrak buz gibi suyuyla yapılan ayran…

Pilav ve salata eşliğinde sunulan nefis belen tava tarifi için detaylara geçebiliriz.

Belen Tava Tarifi İçin Malzemeler

400 gram kuzu eti

1 adet soğan (doğranmış)

1 adet kapya biber

1 adet yeşil biber

100 gram tereyağı (eritilmiş)

4 diş sarımsak

1 adet doğranmış domates

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı tuz

Belen Tava Nasıl Yapılır?

Öncelikle biber, soğan, domates gibi tarifteki tüm sebzeleri doğrayın ve bir kabın içerisinde karıştırın.

Doğradığınız sebzeleri döküm tavanın tabanına yayın.

İri bir halde doğranmış kuzu etini sebzelerin üzerine ekleyin. Sebzeler görünmeyecek şekilde yerleştirin.

Bir tavada tereyağını eritin. Eriyen yağı etin üzerinde gezdirin.

Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin.

Hazırladığınız belen tavayı, pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Belen Tava Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Tarifte taze et kullanmaya özen gösterin.

Eti alırken iri parçalar halinde doğratın.

Mümkünse döküm tava kullanın. Böylece yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.

İsteğe göre tereyağı miktarını azaltabilirsiniz.




Yanında tabiiki tırnak pide olmazsa olmazımızdır



Bu yazı hatayyemektariflerim grubunca yazılmıştır...

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad