Izgara Ciğer Tarifi Nasıl Yapılır? Malzemeleri ve Yapımı

Bu tarifimde ismi duyulduğu an yüzlerde gülümsemeye, karında gurultulara yol açan bir lezzet var; karşınızda Izgara Ciğer Tarifi! 

Bugün sofranızda hem pratik hem de çok leziz bir yemeğe yer vermek istiyorsanız Izgara Ciğer… 

Haftasonu mangal yapmak istiyorsanız birkezde tarifimizle Izgara Ciğer denemezini tavsiye ediyorum. 

Sakatat yemekleri bahis olunca mutfakta en fazla yer bulanın ciğer olduğunu söyleyebiliriz. Rumeli ve Trakya mutfağında ciğer; çorbasından yahnisine, tavasından ızgarasına, gömlek sarmasından iç pilavına kadar çeşitli şekillerde, hatta birbirine benzeyen tariflerde bile nüans zenginlikleriyle kullanılmıştır. 

Ciğerlerinizin pişme öncesinde zarının çıkarılmasına ve sinirlerinin ayıklanmasına ihtiyacı vardır. Bunun için kasabınızdan yardım alın. Kendiniz yapacaksanız keskin bir bıçak kullanmaya, ciğerin sağlam dokusunu zedelememeye özen gösterin. Bir diğer husus ise ciğerin güzel yıkanarak kanlı yapısının olabildiğince bertaraf edilmesidir.

Size bu yazımda üç farklı şekilde ciğer tarifimi vericem, Öncelikle Yaprak Ciğer Nasıl Yapılır ? buyrun

 


Yaprak Ciğer Malzemeler : 

1 kg dana ciğeri

3 orta boy soğan

3-4 diş sarımsak

1 çay bardağı sıvıyağ

Tane karabiber, Kekik, Pulbiber, Tuz

Yaprak Ciğer Hazırlanışı : 


Ciğerlerinizin zarını ve sinirlerini itinayla çıkartın. Bu işi kasabınıza da yaptırabilirsiniz.

Bol suda güzelce yıkadığınız ciğerinizi parmak kalınlığında ve el büyüklüğünde filetolar halinde kesin.

Yeniden bol su ile yıkayıp, fazla sularını süzdürün.

Derince bir kaba ciğerlerinizi alın.

Herbirini dörde böldüğünüz soğanlarınızı, diş diş ayırıp kokusu çıkması için hafif ezdirdiğiniz sarımsaklarınızı, tane karabiberlerinizi ve sıvıyağınızı ekleyin.

Tüm malzemeyi ciğere sirayet edecek şekilde harmanlayıp 1-2 saat soğuk bir ortamda dinlenmeye alın.

Not : Taze kekik kullanacaksanız bu sosa eklebilirsiniz. Fakat kurutulmuş kekik kullanacaksanız ızgarada yanmaması için piştikten sonra servis aşamasında kullanın. Pulbiberi de aynı şekilde servis esnasında kullanmaya özen gösterin.

Ciğerler dilimlerinizi iyice ısınmış oluklu ızgaranızda veya izli tavanızda önlü arkalı pişirin.

Ciğeriniz yağ soslu olduğu için ayrıca yağa gerek yoktur. Fakat ızgaranıza-izli tavanıza ilk aldığınızda hemen çevirmeyin. Böylece yapışmasına mani olursunuz.

Sumaklı soğan salatası veya ıslakça bir bulgur pilavı ile servis ederken üzerine bir fiske kekik, pul biber ve tuzunu ilave edin. 

Izgara Ciğer Nasıl Yapılır?

Zarını çıkardığınız 750 gram dana ciğeri ince ince dilimleyin. 

1 adet orta boy soğanı ve 2 dal taze kekiği gelişi güzel doğrayın. 

Dilimlediğiniz dana ciğerlerin kabına aktarın, üzerine 4 yemek kaşığı zeytinyağını ilave edin. 

Ciğerleri bu karışımın içinde buzdolabında yaklaşık 1 saat kadar dinlendirin. 

Isıtılmış tavada, orta ateşte yaklaşık 10 dakika kadar arkalı önlü ters çevirerek kızartın. 

Sıcak olarak servis edin. 

Not: Sumaklı soğan salatasıyla servis edebilirsiniz. 

Yada Tavada Ciğer tarifimizde şu şekildedir.

 2 KİŞİLİK – 15 DAKİKADA HAZIR 

IZGARA CİĞER MALZEMELER 

300 gram ciğer

Kekik 

IZGARA CİĞER HAZIRLANIŞI 


1. Ciğerin zarını soyup ince yapraklar halinde dilimleyin.

2. Kızgın ızgarada ya da teflon tavada her iki yüzünü kızartın.

3. Izgaradan alırken üzerine kekik serpin. 

Zarı soyulan ciğeri asla yıkamayın sertleşir.

Kekiği önce kullanacak olursanız yanıp, ciğerinizin tadını bozabilir.

 Yanında taze soğan ve söğüş domatesle servis edin.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad