Bu tarifimde ismi duyulduğu an yüzlerde gülümsemeye, karında gurultulara yol açan bir lezzet var; karşınızda Izgara Ciğer Tarifi!
Bugün sofranızda hem pratik hem de çok leziz bir yemeğe yer vermek istiyorsanız Izgara Ciğer…
Haftasonu mangal yapmak istiyorsanız birkezde tarifimizle Izgara Ciğer denemezini tavsiye ediyorum.
Sakatat yemekleri bahis olunca mutfakta en fazla yer bulanın ciğer olduğunu söyleyebiliriz. Rumeli ve Trakya mutfağında ciğer; çorbasından yahnisine, tavasından ızgarasına, gömlek sarmasından iç pilavına kadar çeşitli şekillerde, hatta birbirine benzeyen tariflerde bile nüans zenginlikleriyle kullanılmıştır.
Ciğerlerinizin pişme öncesinde
zarının çıkarılmasına ve sinirlerinin ayıklanmasına ihtiyacı vardır. Bunun için
kasabınızdan yardım alın. Kendiniz yapacaksanız keskin bir bıçak kullanmaya,
ciğerin sağlam dokusunu zedelememeye özen gösterin. Bir diğer husus ise ciğerin
güzel yıkanarak kanlı yapısının olabildiğince bertaraf edilmesidir.
Size bu yazımda üç farklı şekilde
ciğer tarifimi vericem, Öncelikle Yaprak
Ciğer Nasıl Yapılır ? buyrun
Yaprak Ciğer Malzemeler :
1 kg dana ciğeri
3 orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvıyağ
Tane karabiber, Kekik, Pulbiber,
Tuz
Yaprak Ciğer Hazırlanışı :
Ciğerlerinizin zarını ve
sinirlerini itinayla çıkartın. Bu işi kasabınıza da yaptırabilirsiniz.
Bol suda güzelce yıkadığınız
ciğerinizi parmak kalınlığında ve el büyüklüğünde filetolar halinde kesin.
Yeniden bol su ile yıkayıp, fazla
sularını süzdürün.
Derince bir kaba ciğerlerinizi
alın.
Herbirini dörde böldüğünüz
soğanlarınızı, diş diş ayırıp kokusu çıkması için hafif ezdirdiğiniz
sarımsaklarınızı, tane karabiberlerinizi ve sıvıyağınızı ekleyin.
Tüm malzemeyi ciğere sirayet
edecek şekilde harmanlayıp 1-2 saat soğuk bir ortamda dinlenmeye alın.
Not : Taze kekik kullanacaksanız
bu sosa eklebilirsiniz. Fakat kurutulmuş kekik kullanacaksanız ızgarada
yanmaması için piştikten sonra servis aşamasında kullanın. Pulbiberi de aynı
şekilde servis esnasında kullanmaya özen gösterin.
Ciğerler dilimlerinizi iyice
ısınmış oluklu ızgaranızda veya izli tavanızda önlü arkalı pişirin.
Ciğeriniz yağ soslu olduğu için
ayrıca yağa gerek yoktur. Fakat ızgaranıza-izli tavanıza ilk aldığınızda hemen
çevirmeyin. Böylece yapışmasına mani olursunuz.
Sumaklı soğan salatası veya ıslakça bir bulgur pilavı ile servis ederken üzerine bir fiske kekik, pul biber ve tuzunu ilave edin.
Izgara Ciğer Nasıl Yapılır?
Zarını çıkardığınız 750 gram dana ciğeri ince ince dilimleyin.
1 adet orta boy soğanı ve 2 dal taze kekiği gelişi güzel doğrayın.
Dilimlediğiniz dana ciğerlerin kabına aktarın, üzerine 4 yemek kaşığı zeytinyağını ilave edin.
Ciğerleri bu karışımın içinde buzdolabında yaklaşık 1 saat kadar dinlendirin.
Isıtılmış tavada, orta ateşte yaklaşık 10 dakika kadar arkalı önlü ters çevirerek kızartın.
Sıcak olarak servis edin.
Not: Sumaklı soğan salatasıyla servis edebilirsiniz.
Yada Tavada Ciğer tarifimizde şu şekildedir.
IZGARA CİĞER MALZEMELER
300 gram ciğer
Kekik
IZGARA CİĞER HAZIRLANIŞI
1. Ciğerin zarını soyup ince
yapraklar halinde dilimleyin.
2. Kızgın ızgarada ya da teflon
tavada her iki yüzünü kızartın.
3. Izgaradan alırken üzerine kekik serpin.
Zarı soyulan ciğeri asla
yıkamayın sertleşir.
Kekiği önce kullanacak olursanız
yanıp, ciğerinizin tadını bozabilir.
Yanında taze soğan ve söğüş domatesle servis
edin.