Etli yaprak sarma tarifi ülkemizin
farklı yörelerinde yapılmaktadır. Ancak Etli Yaprak Sarma en lezzetli tarifi
Hatay’dadır, bu tarifimiz Hatay Kırıkhan’dan geliyor.
Zaten sizde tarifimizdeki yaptıktan
sonra Hatay Sofrasının gerçekten
farklı olduğunu göreceksiniz.
Kırıkhan’a ve tarifimizi gönderen Zarife
Hanım’a sonsuz teşekkürler.
Herkese afiyet oysun, sonuçları
yazımızın altına yorum olarak bırakın lütfen.
Etli Yaprak Sarması Malzemeleri
ü 1 kg asma yaprağı
ü 1 kg osmancık pirinç
ü 750 gram kuzu kıyma
ü 2 adet iri kuru soğan
ü 8 – 10 diş sarımsak
ü 4 yemek kaşığı domates
salçası
ü 1 tatlı kaşığı
karabiber
ü Kuru nane ve pul biber
(isteğe bağlı)
ü 250 gram tereyağı
ü 1 çay bardağı
zeytinyağı
ü Tuz
Etli Yaprak Sarması Püf Noktası
Yaprağın damarlı kısmı iç tarafa gelmeli
ve harç damarlı kısma eklenip sarma sarılmalı.
Yaprakların içine eklediğiniz iç harcı
yaprağın büyüklüğüne göre ayarlayın. Ortalama bir yaprak için bir silme yemek
kaşığı iç harcı yeterli olur.
Yaprakları ne çok gevşek ne de çok sıkı
sarmamaya çalışın. Çok gevşek sararsanız yapraklar dağılabilir. Çok sıkı
sararsanız iç harcı ve pirinç sıkışıp, arzu edilen lezzete ulaşılamayabilir.
Arzunuza göre iç harcına 1 yemek kaşığı
biber salçası, 1-2 tatlı kaşığı kuru nane ve 1-2 tatlı kaşığı pul biber ilave
edebilirsiniz.
Artan yaprak varsa tencerenin dibine bir
kısmını ekleyebilirsiniz. Daha fazla artan yaprak varsa, daha sonra kullanmak
için dondurucuda saklayabilirsiniz.
Zarife Hanımın Etli Yaprak Sarma Tarifi
Asma yapraklarını 1 tutam tuz attığınız
kaynar suya atın ve 1-2 dakika bekletip çıkarın ve hemen soğuk suya atın.
Soğuk suda 1-2 dakika beklettiğiniz asma
yapraklarının suyunu süzdürüp bir kenarda bekletin.
Pirinci güzelce yıkayın ve suyunu süzün.
Soğan ve sarımsakları mümkün olduğunca
ince olacak şekilde doğrayın.
İç harcı hazırlamak için limon suyu ve
zeytinyağı dışında kalan tüm malzemeleri genişçe bir kabın içinde bir araya
getirin. Özleşene kadar karıştırın.
Yaprakların sap kısımlarını kesip, sap
kısımlarını sarmayı pişireceğiniz tencerenin dibine yerleştirin.
Asma yapraklarının damarlı kısmı üstte
kalacak şekilde düz bir zemine yapraklardan bir tane alıp koyun. İç harcını
yaprağın katlamaya başlayacağınız tarafına yakın şekilde yerleştirin.
Ardından yaprağın kenarlarını katlayıp
kapatın ve rulo şeklinde yaprağın tamamını sarın.
Yapraklar ve iç harç bitene kadar bu
şekilde iç harcı yaprakların içine yerleştirip sarma işlemini gerçekleştirin.
Sarmaları tencereye düzgünce sıralayıp,
yerleştirin.
Sarmaların üzerine tuz, limon suyu,
zeytinyağı ve küçük parçalara kestiğiniz tereyağı parçaları ekleyin.
Ardından sarmaların üzerine ağırlık
yapması için varsa sarma taşı, yoksa ağırca bir tabak yerleştirin.
Sarmaları 1 parmak geçecek kadar sıcak
su ilave edin, tencerenin kapağını kapatın ve tencereyi ocağa alın.
Tenceredeki su kaynayana kadar yüksek
ateşte, kaynadıktan sonra orta ateşte pişirin.
Pirinçler ve yapraklar yumuşayana dek
pişirin.
Etli yaprak sarmasını biraz dinlendirdikten
sonra, arzunuza göre yanında cacık ve çoban salata ile servis yapın.
Afiyet olsun.
Etli Yaprak Sarma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı