Hatay Ağzı ve Mutfak




Hatay merkez ilçesi olan Antakya’da kullanılan mutfak, yemek ve yiyecekler ile ilgili bazı sözcüklerin halk ağzıyla farklı bir kullanılışı vardır. 
Bu sözcükler sözlü kültürün ürünü olduğu için farklı şekillerde telaff uz edilmektedir. Aşağıda halkın kullandığı kelimelerden bazıları, söylendiği gibi verilmeye çalışılmıştır.

Abdül memeli: Nohut 
Akit : Şeker şerbeti 
Aşşür: Aşur (yemek) 
Attün: Zeytin 
Ayşe Terliği: Börkenek 
Bahteniz: Maydonoz 
Badılcan : Patlıcan 
Banadura: Domates 
Belben : Meyve ezmesi 
Carra: Testi 
Cırındırık: Etin siniri 
Çelem: Bir tür salatalık 
Çömçe: Büyük tahta kaşık 
Düğürcük: Çok ince bulgur 
Fıstıkil abit : Fıstık içi 
Firik: Yanmış buğday tanesi 
Garbil: Kalbur 
Gureybe: Kurabiye 
Habiye: büyük testi 
Hanin: Bozulmaya yüz tutan yiyecek 
Homra : Şırdan 
Hömbeles: Murt
Kabak Boynuzu: Kabak Tatlısı 
Kassa: Topraktan yapılan köfte yapmak için kullanılan tepsi 
Karkiş: İnce uzun kıvrık şeker 
Katremiz: Kavanoz 
Kavata : Bisküvi 
Keme: Patates 
Kemmün: Kimyon 
Kesnik : Çökelek 
Keşşir: Havuç 
Kıleyde: Kuru biber, patlıcan gibi sebzelerin ip dizisi 
Kırık kudama : Kırık leblebi 
Kıtta: Acur 
Koz: Ceviz 
Kudama : Leblebi 
Kübül müşfi : İç yağı olan oruk 
Küncü: Susam 
Lahata: Lokum 
Lakin: Leğen 
Leymun: Limon 
Lübye: Börülce 
Mahulta: Mercimek 
Matmah: Mutfak 
Mezeki: Damla sakızı
Öcce: Mücver 
Paklevi : Baklava 
Patata : Patates 
Sarmiçi: Kısır 
Sakızmurcu: Çitlenbik ağacının taze sürgünleri 
Sini: Tepsi 
Soku: Taştan oyulmuş, içi yuvarlak olan ve buğday dövmek için kullanılan araç 
Süneber: Çam fıstığı 
Şakka: But (yarım) 
Şumra: Rezene 
Tabbuha: Pişmiş topraktan yapılan güveç 
Tinyan: Küçük tencere 
Tovuk : Tavuk 
Ukeybe : Çağla 
Zahter: Kekik 
Zılk: Pazı 
Züngül: Halka tatlı
Bu yazı hatayyemektariflerim grubunca yazılmıştır...

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad