Hatay Kömbe Tarifi, Nasıl Yapılır?

Hatay’da özellikle Ramazan Bayramında misafirlere ikram edilmek üzere yapılan geleneksel Hatay Kömbesi tarifimizle karşınızdayız.

 


Öncelikle Hatay Yöresel Bayram Kömbesini kısaca tarif edelim, kömbemiz uzun süre tazeliğini koruyan ağızda dağılan muhteşem bir lezzet.

 

Tarifimize uygun şekilde yapanların tadı damağında kalacak olan Hatay kömbe tarifi favoriniz olacak. 

Yöresel kömbe tarifi arayanlar bu tarife bayılacak. 

Hatay Kömbesi Tarifinde kullanılan kömbe baharatlarını evde kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi, aktarlardan hazır da satın alabilirsiniz. Hatay’daki aktarlarda kömbe malzemesi derseniz size hazır paket halinde vereceklerdir. 

Kömbe baharatı için gerekli malzemeleri de yazımıza ekleyeceğim, endişe etmeyin. 

Hatay Kömbe Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 buçuk – 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı tarçın veya kömbe baharatı
  • 7 – 8 yemek kaşığı susam
  • Aldığı kadar un
  • İsteğe bağlı olarak kırılmış ceviz içi veya hurma 

Hatay Kömbe Tarifi Yapılışı

  • Bütün malzemeler karıştırılıp güzelce yoğrulur.
  • Un ilave edilir.
  • Kurabiye hamuru kıvamı elde edilene kadar yoğrulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.
  • Ceviz içi veya hurma eklenecek ise hamura karıştırılır.
  • Koparılan hamurun bir yüzü susama batırılır.
  • Kömbe aletiniz varsa hamurun susamlı tarafı altta kalacak şekilde kömbe aletinin içine  konulur. El ile hafifçe bastırılarak şekil alması sağlanır. Kömbe aleti yoksa el ile veya herhangi bir kurabiye kalıbı ile hamura şekil verilir. 
  • Kömbe aleti ters çevrilip, sert bir zemine vurularak içinde şekil almış kömbe hamuru çıkarılır ve tepsiye dizilir.
  • 180 derece ısıtılmış fırına verilir.
  • Üzeri pembeleşene kadar pişirilir.

Hatay Kömbesi Tarifi Püf Noktaları

  • İçinde yumurta olmadığı için, kömbe kurabiyesi uzun süre tazeliğini kaybetmeden saklanabilir. Cam kavanozda ağzı kapalı şekilde saklamanızı öneririm.
  • Kömbe kalıbınız yoksa internette bu kalıbı satan birçok web site var. Bu sitelerden temin edebilirsiniz.
  • Kömbe tarifi Hatay dışında birçok ilimizde de kullanılır. Ancak bu illerin kömbe tarifleri Hatay kömbesi ile benzeşmez. Bu illerde yapılan kömbe bir çeşit tepsi böreğidir.
  • Kömbe baharatını kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun için önce aşağıdaki malzemeleri karıştırın. Ardından tüm malzemeleri bir araya getirip bir havanda döverek ya da rondoda çekerek toz karışım haline getirin.
  • Kömbe baharatını Hatay kurabiyesi dışında farklı kek ve kurabiyelerde kullanabilirsiniz.

Antakya Kömbesi Baharatı İçin Malzemeler

3 adet karanfil

1 çay kaşığı mahlep

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı muskat rendesi

1 çay kaşığı zencefil tozu

1 çay kaşığı damla sakızı

1 çay kaşığı tarçın

Hatay usulü kömbe tarifi ile hazırladığımız kurabiyelerimiz deneyenlere afiyet olsun. 











Bu yazı hatayyemektariflerim grubunca yazılmıştır...

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad