Hatay’da özellikle Ramazan Bayramında misafirlere ikram edilmek üzere
yapılan geleneksel Hatay Kömbesi tarifimizle karşınızdayız.
Öncelikle Hatay Yöresel Bayram
Kömbesini kısaca tarif edelim, kömbemiz uzun süre tazeliğini koruyan ağızda
dağılan muhteşem bir lezzet.
Tarifimize uygun şekilde yapanların tadı damağında kalacak olan Hatay kömbe tarifi favoriniz olacak.
Yöresel kömbe tarifi arayanlar bu tarife bayılacak.
Hatay Kömbesi Tarifinde kullanılan kömbe baharatlarını evde kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi, aktarlardan hazır da satın alabilirsiniz. Hatay’daki aktarlarda kömbe malzemesi derseniz size hazır paket halinde vereceklerdir.
Kömbe baharatı için gerekli malzemeleri de yazımıza ekleyeceğim, endişe
etmeyin.
Hatay
Kömbe Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı süt
- 2 su bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 buçuk – 2 su bardağı toz
şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı tarçın veya
kömbe baharatı
- 7 – 8 yemek kaşığı susam
- Aldığı kadar un
- İsteğe bağlı olarak kırılmış ceviz içi veya hurma
Hatay
Kömbe Tarifi Yapılışı
- Bütün malzemeler karıştırılıp
güzelce yoğrulur.
- Un ilave edilir.
- Kurabiye hamuru kıvamı elde
edilene kadar yoğrulur.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde
parçalar koparılır.
- Ceviz içi veya hurma eklenecek
ise hamura karıştırılır.
- Koparılan hamurun bir yüzü
susama batırılır.
- Kömbe aletiniz varsa hamurun
susamlı tarafı altta kalacak şekilde kömbe aletinin içine konulur.
El ile hafifçe bastırılarak şekil alması sağlanır. Kömbe aleti yoksa el
ile veya herhangi bir kurabiye kalıbı ile hamura şekil verilir.
- Kömbe aleti ters çevrilip, sert
bir zemine vurularak içinde şekil almış kömbe hamuru çıkarılır ve tepsiye
dizilir.
- 180 derece ısıtılmış fırına
verilir.
- Üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
Hatay
Kömbesi Tarifi Püf Noktaları
- İçinde yumurta olmadığı için,
kömbe kurabiyesi uzun süre tazeliğini kaybetmeden saklanabilir. Cam
kavanozda ağzı kapalı şekilde saklamanızı öneririm.
- Kömbe kalıbınız yoksa
internette bu kalıbı satan birçok web site var. Bu sitelerden temin
edebilirsiniz.
- Kömbe tarifi Hatay dışında
birçok ilimizde de kullanılır. Ancak bu illerin kömbe tarifleri Hatay
kömbesi ile benzeşmez. Bu illerde yapılan kömbe bir çeşit tepsi böreğidir.
- Kömbe baharatını kendiniz
hazırlayabilirsiniz. Bunun için önce aşağıdaki malzemeleri karıştırın.
Ardından tüm malzemeleri bir araya getirip bir havanda döverek ya da
rondoda çekerek toz karışım haline getirin.
- Kömbe baharatını Hatay
kurabiyesi dışında farklı kek ve kurabiyelerde kullanabilirsiniz.
Antakya
Kömbesi Baharatı İçin Malzemeler
3 adet karanfil
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 çay kaşığı zencefil tozu
1 çay kaşığı damla sakızı
1 çay kaşığı tarçın
Hatay usulü kömbe tarifi ile hazırladığımız kurabiyelerimiz deneyenlere afiyet olsun.