Şalgam Suyunun Faydaları ve Ev Yapımı Şalgam Suyu Tarifi

 

Seveni kadar sevmeyeni de olan, ama birazdan öğreneceklerinizin ardından hemen hemen herkesin seveceğinden emin olduğumuz enfes bir lezzet o!

Evet, şalgam suyundan söz ediyoruz.

Kendine has rengi ve lezzetiyle hemen her yemeğin yanına yakışan, içindeki A, B ve C vitaminleri başta olmak üzere birçok yararlı maddeyle sağlığımızı destekleyen bu lezzet, sizce de daha fazla tüketilmeyi hak etmiyor mu?

Buyurun, onu yakından tanıyalım, şalgam suyunun faydalarını öğrenip onu daha çok tüketmek için ne çok sebebimiz var keşfedelim.

Şalgam suyu, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasını sağladığı için hazımsızlığa bire bir


Şalgamı yemeklerle bir arada tüketenlere daha çok hak vermenize neden olacak, onu sofranın en önemli yancısı, hatta destekçisi olarak görmenizi sağlayacak ilk neden; kendisinin muhteşem bir sindirim yardımcısı olması.

Bol miktarda besin lifi içeren, aynı zamanda asidik bir yapısı bulunan şalgam suyu, bu iki özelliği bir araya geldiğinde sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor, besin lifleriyle kendinizi daha kısa sürede tok hissetmenizi sağlarken laktik asit etkisiyle hazmı kolaylaştırmayı da ihmal etmiyor.

Şalgam suyu bu özelliği sayesinde kabızlık sorununu da kısa sürede ortadan kaldırmayı biliyor



Şalgam suyunun sadece sindirimde işinize yarayacağını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü kendisi aynı zamanda boşaltım sisteminin de sağlıkla çalışmasına destek oluyor. Üstelik bunu da yine sahip olduğu yüksek orandaki besin lifi sayesinde yapıyor. Bize de onu bol bol tüketmek için nefis bir neden daha çıkmış oluyor.

Bolca vitamin içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıkların bize uğramasına izin vermiyor




 
C vitamini başta olmak üzere A ve B vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahip olan şalgam suyu, tüm bunlar sayesinde güçlü antioksidan özellikler gösteriyor. Yani, vücudumuza giren serbest radikallerle, daha açık anlatmak gerekirse bizi hasta eden birçok zararlı maddeyle savaşıyor, onları en kısa sürede vücudumuzdan uzaklaştırıyor.

Bu sayede şalgam suyu gripten tutun çeşitli kanser türlerine kadar, hastalıklara karşı vücudumuzun yanında yer alıyor.

Kemiklerin ve dişlerin gelişimini destekliyor, daha güçlü olmalarına yardımcı oluyor



 

Şalgam suyuyla ilgili belki de bugüne dek hiç aklınıza gelmeyen, bilmediğiniz faydalarından biri de kemikler üzerindeki etkisi aslında. "Şalgam suyunun nasıl böyle bir etkisi olabilir ki?" derseniz hemen anlatalım: Kendisi, kalsiyum, potasyum ve demir gibi vücudumuz için oldukça önemli olan tüm minerallere bolca sahip bir içecek. Şalgam hariç içindeki siyah havuç ve pancar gibi faydalı sebzelerin de etkilerini düşündüğümüzde bu etkisi katlanarak artıyor.

Şalgam suyu, zayıflama konusunda da desteğini esirgemiyor



İçinde bolca besin lifi var dedik, vitaminlerden, minerallerden de söz etmeden geçemedik. Her yerinden sağlık fışkıran böyle bir içecek tabii ki zayıflama konusunda da yardımcı olacaktı tahmin edebileceğiniz gibi. Sindirim sistemini hızlandırıyor, kabızlığı önlüyor, e içindeki besin lifleriyle tok tutmayı da çok iyi biliyor. Ondan ala diyet dostu mu olurmuş?

Şeker hastalığının oluşumunu önlemede yardımcı oluyor



Şalgam suyu, kan şekerinin dengelenmesi konusunda da tam bir uzman. Karbonhidratlar gibi kan şekerini bir anda tavana çıkarıp ardından bir anda düşürmek yerine yavaş yavaş yükselmesini ve sağlıklı seviyelerde dengelenmesini sağlıyor. Hal böyle olunca diyabet rahatsızlığı olanların da ellerinden düşürmediği içecekler listesine adını yazdırıyor.

Ancak dikkat, şeker hastalığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için eğer böyle bir sorununuz varsa mutlaka doktorunuza danışarak şalgam suyu tüketin ve onun önerdiği miktarların dışına çıkmayın, aman diyelim.

Akciğerlerimizin de karaciğerimizin de daha temiz ve sağlıklı olmasına destek oluyor


Şalgam suyunun güçlü antioksidan özellikler göstermesi boşuna değil. Kendisi sigara gibi sağlığa çok zararlı maddelerin akciğerlerde bıraktığı hasarı en aza indiriyor, aynı şekilde karaciğerin de temizlenmesine destek oluyor. Tabii siz şalgam suyuna güvenmek yerine tüm zararlı alışkanlıklarınızdan bir an önce kurtulmaya baksanız çok daha sağlıklı olmakla kalmaz, içtiğiniz her şalgam suyundan da daha çok fayda sağlarsınız.

Şalgam suyu saçların beyazlama hızını yavaşlatıyor



Şalgam suyunun içinde bulunan E vitamini ve bakır minerali de boşuna değil. Kendileri en çok saç sağlığı üzerinde etkilerini gösteriyor ve saçların daha uzun süre doğal rengini korumasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda daha sağlıklı saç köklerine sahip olmamızı sağlıyor. Bu da düzenli olarak şalgam suyu tükettiğimizde daha gür, sağlıklı ve uzun saçlara sahip olabileceğimiz anlamına geliyor.

Cildin erken yaşlanmasını önlüyor, kırışıklıkların oluşumunu olabildiğince geciktiriyor






Ve şalgam suyunun antioksidan özellikleri bir kez daha sahnede! Bu özelliği sayesinde cildimizi de serbest radikallerden arındıran ve temizlenmesine yardımcı olan şalgam suyu, kırışıklıkların oluşmasına neden olan zararlı maddeleri, ortadan kaldırıyor, bu sayede cildin erken yaşlanmasını önlüyor, daha temiz, ışıl ışıl ve sağlıklı bir cilt sağlıyor. Kendisine "gençlik iksiri" diyenler dahi olması boşuna değil anlayacağınız.

Şalgam suyundan bu kadar çok söz etmiş, onu daha çok tüketin demişken tarifini vermeden geçmek olmaz dedik. Evdei tahmin ettiğinizden çok daha kolay hazırlanan bu lezzeti siz de keşfedin istedik.

Yoksa siz evde yapılmaz mı sanmıştınız: Şalgam suyu tarifi




Şalgam Suyu Nasıl Yapılır ? Şalgam Suyu Tarifi ve Hazırlanışı

Biz İskenderun'luların sevdiği ve yemeklerin yanında özellikle mangal gibi özel yemeklerin yanında hazırladığımız şalgam nasıl yapılır, çok kolay bakın bu tariften sonra hepimiz şalgam yapacak ve tüm ailemizle birlikte çok faydalı olan şalgamı içeceğiz, hadi tarife geçelim.

Şalgam suyu midenin hazmını kolaylaştıran, özellikle de mangal ve kebap yerken içilebilecek faydalı bir içecektir. Yapılışı da öyle çok zor değildir.

Şalgam Malzemeleri:

1. 1-2 adet şalgam ( beyaz renkli turp gibidir)
2. Yarım kilo maya ( ekmek ve buğday kepeği ile yapılan bir mayadır)
3. 1 çay bardağı tuz.
4. 10 litre su.
5. 2 yemek kaşığı limon tuzu.
6. 2 kilo mor havuç.






İlk önce şalgam ve havuçları kabuklarını soyduktan sonra şerit halinde ince ince doğruyoruz. Sonra havuçları tuzla iyice ovuyoruz. Bir saat kadar havuçları dinlemeye bırakıyoruz. Ardından 10 litre suyu bir tencereye boşaltıyoruz bu suya mayamızı ekleyip mayanın suyun dibine çökelmesini bekliyoruz. Şişelerken kesinlikle mayadan koymayacağız, sadece mayalı su koyacağız. Şimdi sıra geldi şişeleme işlemine. Beklettiğimiz havuçları ve şalgamlarımızı şişelere koyuyoruz ardından limon tuzumuzu ekliyoruz.

Şimdi suyumuzu koyacağız ama dediğim gibi dikkat edin sakın maya koymayın içine. Kepçe yardımıyla suyun üzerinden üzerinden, mayayı kaldırmadan suyu şişeye dökünüz. Bunu yaparken arada beklerseniz maya tekrar dibe çökelir ve işiniz kolaylaşır. Şişeleme bittikten sonra, bu şişenin ağzını kapatarak güneş görmeyen, serin bir yerde saklayınız. Her gün bir kere şişeyi sallayarak karıştırınız. 10 gün sonra şişeyi açıp afiyetle içebilirsiniz.


Dediğim gibi malzemelerin miktarıyla oynayarak kendi damak tadınıza uygun şalgam suyu yapabilirsiniz. Acı sevenler ise bardaklarına birkaç çorba kaşığı acı turşu suyu ilave ederek acı bir şalgam suyu yapabilirler.

Sanırım şalgam nasıl yapılır herkes öğrenmiştir.



Bu yazı hatayyemektariflerim grubunca yazılmıştır...

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad